Wereldgymnaestrada Oostenrijk

Op 6 juli vertrokken 336 Nederlanders naar Oostenrijk voor de Wereld Gymnaestrada in Dornbirn.
Vanuit KDO Alblasserdam deden Ans, Bets, Erna, Gerda, Jannie, Lies, Maaike, Maja, Ria en Wil mee.

De Wereld Gymnaestrada is een groot evenement dat eens in de vier jaar wordt gehouden. In 2023 zal dit in Amsterdam zijn!

Mensen vanuit de hele wereld doen mee aan dit evenement en laten hun eigen demonstraties zien.
De leeftijden variëren van 5 tot 88 jaar. Het gaat om mannen en vrouwen, dus iedereen kan meedoen!
Zelf hebben wij ook een demonstratie opgevoerd.
Over vier jaar gaan er van KDO Alblasserdam natuurlijk veel meer mensen mee, dus lees hieronder alvast hoe zo’n week er dan uitziet.

Het begon allemaal met de busreis op zaterdag met als eindbestemming de school in Dornbirn waar wij de gehele week zouden slapen.
Dit was dichtbij het knusse centrum van Dornbirn waar de hele week een podium stond met een DJ voor elke avond; gegarandeerd feest.
Al snel kleurde de school oranje, zat de sfeer er goed in en na het centrum verkend te hebben, ging iedereen lekker naar bed nadat de luchtbedden opgepompt waren.

Op zondag begon het evenement dan echt: we gingen naar de hallen waar de hele week verschillende demonstraties werden getoond vanuit alle landen.
Daar was een festivalterrein van gemaakt met verschillende foodtrucks en veel gezelligheid.

De week begint normaal gesproken met een grootse opening in het stadion (in Amsterdam zal dit het Olympisch Stadion zijn). Alleen werd er onweer voorspeld waardoor het niet door kon gaan. Het werd verplaatst naar woensdag, wat een zonnige dag zou worden. Het voordeel was dat heel de Nederlandse delegatie de oranje Leeuwinnen kon aanmoedigen in hun voetbalfinale.

Op maandag splitste de groep zich op. De ene helft ging naar Lindau en de andere helft ging naar de demonstraties in de hallen kijken.
Dinsdag hebben we voornamelijk demonstraties bekeken in de hallen en zelf ook opgetreden.

De demo laat je drie keer in de week zien en dat is echt gaaf om te doen. Het publiek is enorm enthousiast en de zalen zitten helemaal vol met mensen die meeklappen en gaan staan bij het applaus.
De andere demo’s zijn erg inspirerend om te zien. Je ziet verschillende acro- , turn- en dansgroepen die vaak in combinatie met elkaar een demo maken, waardoor het erg afwisselend is en een feestje om naar te kijken.
Ook word je vaak verrast; zo hebben we oudere mannen overslagen en Arabier salto’s zien maken.

Op maandag- en vrijdagavond zijn we naar de landenavond geweest van Zwitserland en het FIG gala.
Alvast een tip voor over vier jaar: je moet alles van Zwitserland zien en zeker het ringzwaaien is altijd indrukwekkend.
Een landenavond is een show in een grote zaal met verlichting en alles erop en eraan. Daar zie je de meest onvoorstelbare dingen (‘A touch of gold’ is hier niks bij).
Ook het FIG Gala is een echte aanrader. Daar komen de beste optredens van verschillende werelddelen samen in een mooie show. Dit jaar was deze show echt ontroerend.

Op dinsdagavond werd bij onze school een Orange grill avond georganiseerd, wat natuurlijk ook erg gezellig was.
Op woensdag werd alsnog de openingsceremonie gehouden, in de volle zon. Dan loop je met de hele oranje delegatie achter de vlag het stadion in net als dat op de Olympische Spelen gebeurt.
Onze vlaggendrager deze editie was Alice de Groot. Zij is één van de Nederlandse organisatie.
Na de indrukwekkende inmars volgt een openingsshow.
In de avond zijn we nog naar een stadionshow geweest waar grote groepsdemo’s worden opgevoerd. Dan wordt gewerkt met kleuren, vormen en patronen die je van bovenaf goed kunt zien.

Als je in het buitenland bent, wil je misschien nog iets van dat land zien en die mogelijkheid is er ook.
Donderdag hadden we weer een optreden en daarna zijn we met de trein naar Bregenz gegaan. Met de gondel naar boven. Helaas miezerde het.
’s Avonds zijn we naar de generale repetitie geweest van de opera Rigoletto.
Het podium lag in de Bodemsee en wij zaten op de tribune aan de oever.

Omdat dit leuke evenement over vier jaar in Amsterdam is, had Nederland een rol tijdens de sluitingsceremonie van zaterdag.
Alice had een demonstratie gemaakt voor de gehele Nederlandse delegatie op het veld in het stadion.
Dit hebben we vrijdagochtend in de regen geoefend en zaterdag mochten we dit na de overdracht van de vlag gelukkig in de zon uitvoeren. Dat was echt een feest! Het hele stadion deed mee met onze dans en we kunnen niet wachten tot we al deze deelnemers kunnen verwelkomen in Amsterdam!

Zondag weer naar huis; we kunnen terug kijken op een schitterende week!

Misschien ben je enthousiast geworden en wil je over vier jaar dit ook eens mee beleven, meld je dan bij één van ons:

 

Gerda Zijderveld en Maaike Tuijtel.